Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2013 00:33 - Всички в Брюксел наопаки, наш Борисов - на терсене
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 935 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.02.2013 15:37


България получавала най-много средства, спрямо приноса си в ЕС. Т.е толкова ни е нисък БВП (на базата на който се определя вноската ни в ЕС), че каквото и да ни отпуснат от фондовете си е страшно много за нас. И ние се хвалим с това.

Ето как изглежда новият бюджет на ЕС на другите, и как - на наш Борисов:
 
В петък, след критични 25 часови преговори Президента на ЕС Херман ван Ромпой пусна в профила си в Туитър лаконичното „It was worth waiting for" относно договореното за бюджета на ЕС. Основните договорки от вчера са следните:

1.      Страните се споразумяха за по-нисък бюджет на ЕС за следващите седем години - €960 милиарда (в сравнение с предлаганият досега €1 трилион);

2.      Парите за земеделие са намалени от досегашните €421 милиарда на €373 милиарда. Парите за Кохезионните фондове, второто по размер перо в бюджета на ЕС, са намалени от досегашните €355 милиарда на €325 милиарда.

3.      Единствената част на бюджета, която като цяло запазва увеличението на средтвата е частта "конкурентноспособност за растеж и заетост", която е увеличена от €91 милиарда на €126 милиарда. Това е по-малко от предложеното от Европейската комисия, и по-малко от предложените през ноември 2012г. от Президента на ЕС Херман ван Ромпой €140 милиарда. Тогава европейските лидери не постигнаха споразумение за бюджета.

4.      Ключовата инициатива на Европейската комисия "Свързана Европа", за която преди се планираше да се инвестират над €50 милиарда в Европейски транспорт, енергетика и интернет инфраструктури, бе съкратен драстично в проектобюджета от 8 февруари 2013г. За тази инициатива оставиха само €29 милиарда в проектобюджета: от тях €23 милиарда са определени за транспорт, €5 милиарда – за енергетика и €1 милиард – за интернет инфраструктри. За другите подобни проекти от тази инициатива - Gallileo, ITER и GMES са определени общо €13 милиарда.

5.     
Административните разходи също леко се увеличават – от €57 милиарда на €62 милиарда за бъдещите разходи, като е предвидено, че в бъдеще този бюджет ще покрива и разходите на поне една нова страна – членка (Хърватия).

6.     
Документът за бюджета, внесен от Президента на ЕС Херман ван Ромпой запазва рабатите за Германия, Великобритания, Холандия и Швеция. Към тези страни се присъединява и Дания с годишен рабат от  €130 милиона. Сред страните, които имат право на рабат не е спомената обаче Австрия, която досега имаше годишен рабат от €179 милиона за изминалите седем години
.

Независимо от големите съкращения на бюджета на Европейския съюз, които ще се отразят на квотите на всички страни- членки, на същият 8 февруари 2013г. в българският печат се появиха странни твърдения на премиера, че :

1. За следващият програмен период за българските фермери ще има 2 милиарда евро повече, ако се одобрял предложеният сега бюджет.

2.
 Предвидените пари за компенсации за затварянето на блокове от I до IV на АЕЦ “Козлодуй” остават 260 млн. евро до 2020 г.

3.
 За България ще има пари и за борба с младежката безработица.

4. Очаква се нетно България да получи повече средства отколкото в досегашният програмен период, като премиера уточни, че е получил уверение от Председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой и германския канцлер Ангела Меркел, че България получава най-много средства (спрямо приноса си в бюджета на ЕС)

5.      Премиерът заяви, че очаква по всички пера България да получи повече пари в сравнение с предходният период. Премиерът очаква 12 милиарда лева. А министър Дончев определи, че за първи път в историята на Европейския съюз бюджетът като цяло се намалява спрямо предишния период. Министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев поясни, че с обсъждания проект на многогодишния бюджет се намаляват средствата по всички политики, включително за селско стопанство и за сближаване.

Странен изглежда оптимизма на премиера за това, че България получавала най-много спрямо приноса си в бюджета на ЕС. България обаче не е сред най-големите нетни получатели от бюджета на ЕС по нито един показател. Четирите най-големи получатели в абсолютни числа са: Полша, Гърция, Португалия, Румъния. Четирите най-големи получатели на глава от населението са: Люксембург, Литва, Естония, Гърция. Четирите най-големи получатели като пропорция от БВП са: Литва, Естония, Люксембург, Унгария. В цифри това изглежда така: Люксембург - ежегодно по 2364.5 евро на човек, Литва - 438 евро на човек годишно .... България - 77.4 евро на човек (и то, ако си усвоим/разлатим фондовете на 100%). Досега сме усвоили 32% - значи, реално ще да сме получили 24 евро годишно на човек от Европа. Или по 50 лева годишно на човек.

Та Борисов какво вика? Че ние сме получавали най-много от ЕС?




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 259138
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930