Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2013 12:07 - Сумите за България за следващият програмен период не са ясни
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 1125 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.03.2013 12:12


Имаме протести и недоволство. В същото време обаче сумите за България за бъдещият програмен период не е договорена. И точно сега, след постигнатата цялостна рамка на бюджета за периода 2014-2020 е време да се договорят националните квоти по всеки фонд.

Социалният министър в оставка замина вече за Брюксел, за да договори това, което ще се разпредели за социални плащания, безработица, младежка безработица.

Къде обаче са министрите в оставка, които трябва да договорят средствата по земеделие, по конкурентноспособност/стимулиране на малките и средни предприятия, или по така любимия ни в последните месеци "Транспорт"?

Много тревожно и неизгодно за страната ни е, че тези конкретни преговори стават в условия на тежка политическа криза. Това означава, че маржа ни за преговаряне е много малък, да не кажем - отрицателен. Нищо не се прави от президента по номинирането на адекватни специалисти във всяка област, които да започнат преговорите по всеки един фонд за България. Така не се чува конкретика по новата програма за образованието (която има много сериозна възможност да привлече фондове и от социалният фонд, но и от тези за научни разработки и научни програми).

Само ще ви припомня какво последно беше договорено като оперативни програми за следващият програмен период:

Преди настоящите протести тази година окончателно стана ясно, че България програмира за следващят период средствата по фондовете на ЕС да бъдат разпределени да се управляват от 8 оперативни програми. За програмата за образование и наука тепърва предстои разработване на структурите за управление и контрол, както получаване на оценките за съответствие и останалите  изисквания на регламентите.

Програмите ще бъдат 8:
1 -
иновации и предприемачество,
2 - регионално развитие,
3 - транспортна инфраструктура,
4 - околна среда,
5 - развитие на човешките ресурси,
6 - техническа помощ и административен капацитет,
7 - наука и образование за интелигентен растеж
8 - програма за добро управление (към министъра по еврофондовете)

Последната 8ма програма е одобрена бързо и без много обявяване на 30 януари тази година. Целите и са формулирани като: 
модернизиране на управлението и повишаване на ефективността на администрацията, осигуряване на качествена и независима съдебна система и гарантиране на ефективност и устойчивост на системата за управление на средствата от ЕС. Това последното е само различно от целите на сегашната Оперативна програма "Административен капацитет". Т.е. тази 8ма програма ще дублира програма 6 "Техническа помощ и административен капацитет"".  Но това вече сме го виждали.


Към тези фондове, но с други периоди на планиране и разплащане са програмата за развитие на селските райони, морско дело и рибарство и програмата за трансгранично сътрудничество. 

Ето тези 8 програми за България нямат още договорени суми. Реално България тепърва ще си договори сумата за следващият програмен период. А кой ще го направи? Нови звезди, които не са работили по процеса, но пък имат силно желание да се намесят. Или министрите в оставка? Или специалисти, които наистина разбират и са работили по тези дейности, но сега са неудобни на някого?





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 259271
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930