Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2013 00:05 - Купона с евросредствата за този период е на свършване
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 926 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Is the party over? е рефренче от едно парти микс парче, което сега много се върти из денс-клубовете. Ако речем че основните протестиращи на възраст около 20-30 години после или преди протестите се отправят към някое кафе и на фона на такива парчета си доизкарват деня.

Да, купона с евросредствата за този период приключва. Хубавите, свежи и оптимистични прогнози се изпариха. И докато народа се налудува по площадите и ""изпусне"" парата, данните за първите два месеца на 2013 година са следните:

По всички 7 оперативни програми усвояването за 2та месеца е общо 2.8 милиона евро. По данни на Министерство на финансите - www.eufunds.bg (системата ИСУН). В печата обаче се появи сумата 1.3 милиона евро. При това на 25 март - 15 дена  след като се обновява информацията за плащанията в ИСУН за текущият месец. Явно отново имаме леко ""пудрене"" от статистиката, защото като цяло, на фона на задължението да бъдат разплатени 2.7 милиарда евро до края на 2013 година, такова незначително усвояване изглежда просто нелепо.

До края на годината ако този темп се запази ще имаме усвояване на около 18 милиона евро. или около 2% от това, което е плана за 2013 година. и 98% от европейското финансиране ще бъдат безвъзвратно изгубени. Но няма да е започнала и подготовката за проекти за новият програмен период, който почва от следващата година - 1 януари 2014.

Има някакви леки опити от страна на администрацията да се даде сигнал, че това е временно явление, защото сме в началото на годината. В условията на политическа криза, източване на бюджетни средства за покриване разходите по бъдещите избори и запазване на статуквото (дори консолидиране) на олигархичните кръгове в средните нива на администрацията (особено тази, която управлява средствата от ЕС и други парични потоци), това ""ускорение"" няма как да стане. Още повече, че ако има големи плащания, тези пари трябва да се точат от фискалният резерв (както правеше Дянков и което му струваше ""любовта на народа""). А от фискалният резерв сега ще се точат парите за изборите през май и последващите средства след май, които ще отидат за дейности, свързани с популистки мерки след изборите, които надали ще стабилизират страната.

Да си припомним, че след 2009, ГЕРБ беше зает цялата 2010 година да блокира, спира и уличава в нарушения бенефициенти по европроекти, които се смятаха свързани с червените и НДСВ финансови кръгове. Разчистваше сметки един вид цяла година.

Сега разни невидими много за обикновеното око кръгове, правят същите мероприятия, за да източат някакви средства за себе си по програмите. И от караниците им накрая почти нищо не се пуска за плащане, защото .... чиновниците се страхуват след 2 месеца дали това няма да им струва главата, или са платени ""от другия лагер"". 

Купона приключи драги българи. Към края на годината и кипърската и гръцката сага сега, ще ни се струват мечти, пред това, което ще ни измисли Евросъюза като ""компенсация"" за кризата, която някои икономически кръгове умело оседлаха от началото на годината в България.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 258542
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031