Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2013 00:36 - Щрауса кръстен България пак си е заровил главицата в пясъка
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 765 Коментари: 0 Гласове:
1



На 26 юни 2013 беше утвърден новият бюджет на Евросъюза за периода 2014 - 2020. Вече напълно разработен, по пера, идентификация на дейности, дефинирани принципи на разплащане и правила, той е наличен в пълният си вариант от 190 страници на сайта на Комисията http://ec.europa.eu/budget/library/biblio/documents/2014/SEC_2013_370_final_III_en.pdf

Изчаках около две седмици тази новина да се появи в професионалните среди, но я пускам тук, защото тя НЕ СЕ ПОЯВИ.

Вместо това ме отрупаха с покани за членства в какво ли не подобно на гражданско сдружение, протест или там кой какво го сърби, подпитаха ме за делата ми (за да видя злорадството на някои, че не ми вървят делата), пак имаше вайкане как специалист като мен не си е намерил още работа и други ""щраусови" мероприятия. Наричам ги "щраусови" защото характерно идват от среди, които иначе тръбят, че професионално се занимават с политика и еврофинансиране, и са пак някакви фактори в момента я в реалното, я в НПО управлението в нашата  весела държава и смучат парички чрез тоя или оня ""кръг"" за приличните си коли, апартаменти и други благинки. Лошото е, че тези хора не вършат според мен никаква реална полезна работа, освен да разнасят клюки, да интригантстват и да си държат главата в пясъка, при необходимост от вземане на решения. Включвам в тази група и НПО сектора. Да, подчертавам го, защото нивото на интригантстване в него е не по-малко от това в оплютия надлежно вече ""реално управленски"" сектор.  Но  може да има момент и като в Библията  “Всички се оскверниха и вкупом непотребни станаха“ (Рим. 3:12) И да се почне наистина тиха, нормална и ефективна работа за тази страна - а не само интирги и медийни панаири!

Като се върнем на бюджета, за който все пак Европейският съюз се съгласиха, виждаме, че имаме намаляване по всички пера на бюджета за новия програмен период в сравнение с предходният (2007 - 2013) с изключение на перото за администрация.

Като приоритет обаче са извадени определено сумите за икономическо развитие на Европейския съюз ( и респективно за излизане от кризата), както и не е направено никакво намаление в бюджета за администрацията, а само някои отделни пера от разбивките там са намалени, за да бъдат увеличени други. Но пера, свързани със социални плащания, помощ за хуманитарни цели или образование изобщо не са намалявани.

Икономическото развитие на Европа през следващите 7 години ще е основно в областта на "Конкурентноспособността", "Заетостта" и "Осигуряването на работни места" и "Икономическа, социална и регионална кохезия".

В следващ пост ще анализирам средствата, отпуснати за другите политики на съюза, планирани в този бюджет. Оставаме с надеждата обаче, че българската рамка за следващият период не е останала в неразработеният си, но ведро отчетен като ""много добър"" пакет от документи. да припомня само, че предишният ""много добър и професионален"" пакет от програмни документи за предходният период, ни доведе 4 години забавяне на получаването на акредитация, и отпускане на средства за междинни плащания.

Надявам се повече да няма дежавю по тези неща!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 259239
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930