Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2013 00:36 - Кризата в България нарочно се продължава, но ЗАЩО и от КОГО?
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 1764 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 14 август излезе малка статия за спада на БВП: http://banks.dir.bg/2013/08/14/news14721787.html 

Спад, който е реален от много време насам, но чрез хитроумни манипулации на статистиката беше ""заличаван"" за пропагандни цели.

Напоследък с протестите, с които в крайна сметка една групировка, обявяваща се за ""икономически експертна"" успя да срине окончателно БВП. Което може да означава две неща:

1. Групировката е толкова отчаяно решена да дойде на власт, че действа по принципа "След мен и потоп". И не усеща, че в българският вариант ще е по-скоро "Пред мен организирам потоп"

2. Хич не е експертна за икономическите явления, ами само така си се е самоопределила, че и бодро си се хвали с това. Нали неслучайно сама си прикачи профила "умен и красив"  за ПР цели!

Но да се върнем на новината за БВП. Какво ни носи и какво ни отнема това?

"По-рано днес Франция и Германия отчетоха по-висок от очакваното растеж, съответно от 0.5% и 0.7%. Това даде надежди, че еврозоната излиза от рецесия" цитира същата статия. Но излизането от рецесията, което е факт за Германия и Франция, на практика ще задълбочи кризата в България. Защото разчитайки на подкрепа по линия на ЕНП, България имаше вече една ""похвала"" от Меркел за икономическите мерки на правителството на ГЕРБ. Които обаче бяха атакувани веднага от Дейвид Камерън, при обсъжданията на бюджета на ЕС за следващият програмен период.

Тогава Камерън, който е известен почитател на политическата линия на лейди Тачър, базиран на становища на Тачър, изказани още през 80 и 90те години на миналият век, прогнозира, че това ""лустросване"" на икономическата политика в България е погрешно и че ще доведе до ""спукване на балона"" за успехите ни. Което се и случи през февруари със започване на протестите.

Реално сега вече в България не влизат инвестиции. По причина на дефлацията (за която през миналите седмици излязоха официални становища), както и спада на БВП, няма желаещи да внесат свежи капитали в страната.

С борбите за власт посредством протести пък ""умните и красивите"" реално постигат ефекта на отблъскване на инвеститорите по параграф "нестабилна политическа ситуация" (правителство, което не го знаем до кога ще изтрае) и "липса на сигурност" (всеки момент може да се наложи полиция или армия да се намесят за умироторяване на протести).

Всичко това понижава постоянно БВП и задълбочава рецесията в България, което пък има две основни последици с дълготраен ефект:

1. България още дълго ще остане в кризата, години след като Европа излезе от нея.

2. България ще бъде най-ощетена при разпределението на евросредствата, защото ясно показва, че няма потенциал да ги усвои, а и колкото е имала, този потенциал непрекъснато се снижава и дори и заради това се задълбочава кризата.

Така че, да благодарим на някого, че ни вкара в този омагьосан кръг. На кого точно обаче? И знае ли какво всъщност е причинил на българите и държавата на българите така?



Гласувай:
6



1. demograph - Не съм съгласен с оценката Ви на протеста на "умните и красивите"
17.08.2013 12:03
Както и за причините за отлива на инвестиции. Но с удоволствие очаквам нещото по демографската смърт, която ни причиняват. - Кои? Това вече е за по дълбок коментар. Но както казвате - отговорите обикновено са прости, но простите решения не са по силите на прости политици.
цитирай
2. gslavova - за жалост
17.08.2013 14:26
протестите все повече ми изглеждат режисирани .... чух от протестиращ мнение, че били навън, за да кажат на управляващите, че ще напуснат България. Което като кауза е направо анти-каузално! А каква е каузата им освен "Оставка"? Това не мога да разбера!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 258568
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031