Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2013 00:36 - Еврофондовете по български - ихууууу на новият програмен период
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 1189 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Все пак не си струва да подмина тази тема, която ми е тясна специализация и основно поле за изследвания и анализи за текущото състояние на България.

На 21 август беше разпространено изявление на вицепремиера по еврофондовете, относно следващият програмен период. И чак сега се чуха част от истините, които пишех години наред тук в блога си. Ето целият, но преразказан текст: http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-evropeyska-komisia-operativni-programi-evropeyski-fondove-14783866?nt=11 Към него ще си позволя да направя няколко коментари за реалното състояние на нещата.

1. Вицепремиерът обясни обаче, че съзнателно още не се представят данните от сегашния и от предстоящия период, за да няма сравнение „кой, кога, колко и къде е сгрешил”, съобщиха БТА и "Фокус" - няма проблеми с достигането до актуална информация, нека ""широките маси"", разчитащи на информация от БТА и Фокус да чакат данните. За тези, които бързат, могат да погледнат данните на следните сайтове www.eufunds.bg (многострадалният проект ИСУН, който бая се дъвка до 2010 година и най-накрая стана) и на http://insideurope.eu/taxonomy/term/35 (това си е сайт на Европейската комисия, има и картинки, и проценти и се вижда как сме си на пред-последно място по усвояване в края на периода по догоаряне). За останалите - чакайте българските медии да ви кажат какво става с фондовете тук!

2. Вицепремиерът обясни, че първият вариант на проекта е изпратен в Брюксел през април, но е върнат със забележки.
Споразумението ще бъде изпратено в ЕК за технически консултации още тази седмица. Коментари оттам вероятно ще има през октомври. Според Златанова целта е ЕК бързо да одобри споразумението и това да даде старт на оперативните програми за следващия програмен период
.
То и през октомври ще се върне с много забележки и пак ще стартираме с бясно закъснение следващият програмен период, защото тези, които го писаха (все трансферирани от Министерство на финансите в Министерски съвет и пърхащи тогава на екскурзийки до Брюксел), така и не разбраха що е то реален проблем с договаряне и разплащане, какви са слабите страни на един управляващ орган, как се прави контрол, защо се забави изпълнението на проект. Лустросаните тънки госпожички охкаха и се вайкаха с англоезични термини като ги питаха за конкретика и мощно преписваха  куц превод на български онова, което трябваше да е програма за новият период. 
Но реално тази програма не е стъпила на анализ на конкретното икономическо състояние на страната, отклоненията и проблемите при предишното програмиране, слабости на механизмите за управление и контрол, ефекти от кризата, анализ на ефекта от фондовете върху социални групи, и степента на постигане на политиките на общността върху населението в България (особено за кохезионният фонд).
Има опасност да се ""тъкмим и гласим"" за новият програмен период като за стария - до края на първата година от периода (2014). Докато другите вече ще усвояват пари от него.

3.  Окончателният вариант на споразумението ще бъде изготвен след влизането в сила на европейските регламенти за следващия програмен период и след окончателното одобрение от ЕП на Многогодишната финансова рамка - законовата рамка и финансовата рамка (общата за ЕС) вече са готови и май влезли в сила. На 26 юни беше утвърден ноият бюджет на съюза за периода 2014 - 2020 година (190 страници на английски). Дала съм линк към него в предишна моя публикация. 

В момента трябва да се направи договарянето на сумите за всяка конкретна страна-членка. Или министърката трябва да замазва нещо, или журналистите са го написали колкото си разбират от фондове!
Не е важно кое от двете замазва истината от очите ни - важното е, че пак нещо не е доразбрано и не е направено.


4. Правителството даде днес съгласие договарящите органи по оперативните програми „Регионално развитие”, „Техническа помощ”, „Развитие на човешките ресурси”, „Административен капацитет” и „Конкурентоспособност” да сключват договори с бенефициенти в размер до 10% над определения бюджет по съответната програма

Правим фокуса-мокуса на програма "Околна среда".  Ще подпишен договори за повече пари сега, а после, като ни наложат финансови корекции (сигурно до 10%) ще преразпределяме пари към другите проекти и ... ще глътнем целия ресурс. А 10% реално ще са или като неизплатени суми към бизнеса, или ще ги точим от националният бюджет. Ама трайте сега, важното е да ВЗЕМЕМ ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПАТА. Пак една голяма стратегическа мислЪ се е вихрила да измисли такова нещо, нали? Повече няма да коментирам!

5. Финансирането на новите проекти ще се осигурява от неусвоения бюджет по програмите и от намаленията на договорените средства в процеса на изпълнение на поетите ангажименти от крайните бенефициенти

Ето това пък е "политически приемливото"" обяснение на шмекерията с договорите, която ви описах в точка 4 тук.

6. Това ще допринесе за повишаване на усвояемостта на средствата и за навременно извършване на плащанията по договорите, пише в мотивите на решението

Честито, не се ли чувствате вече получили пари от Европа? Или е малко гадно, ако погледнем картинката image
как се мъдрим на пред-последно място по усвояване - между ""римските наследници"" Румъния и Италия.

Как мислите, ще се метнем ли за следващият програмен период на първите места в тази табличка?



Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 259103
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930