Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2013 00:36 - Интернет и властта - войната на ''кукловодите''
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 876 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Чърчил е казал, че XXI век ще е векът на знанието. И можем да го допълним, че знанието има различни канали на разпространение. A който има властта и парите, може да купи и каналите. Преди най-разпространеният канал на знания беше писаното слово - книга или вестник. Сега имаме телевизия, интернет, форуми, телефони ...

Знанието е и власт. Във всички епохи е било така - само тези, които са имали достъп до властта, са получавали знания. Или тези, които са имали знания, са получавали достъп до властта. И са управлявали на свой ред каналите за информация. Но дали всичко което е информация е знание?

Информацията може да се манипулира. Това вече не е толкова знание, колкото - властови инструмент.

Рецепта за командване
Искате да смъкнете правителство. С нещо като стачни действия. Основната част от потенциалните ви ""протестиращи"" са младежи, които са принципно емоционални, както и радикализирани групи. Радикализираните групи винаги са организирани в някаква структура и тя ги изкарва или не по улиците. Но тази структура прокарва и информацията до тях.

Младежите са лесни за организиране чрез интернет - пускаш им нещо по Фейсбука - например петиция за самозапалил се от отчаяние египетски продавач, или нещо друго потресаващо, и те кипват от възмущение. Обменят информация и излизат на улицата.

Там вече можеш да ги изманипулираш на всички посоки. Няколко ловки ""водачи"" в тълпата и може и правителственият дворец да ти превземат, и да убият Кадафи, и да спретнат гражданска война, като тази в Сирия.

И тук се опитаха да овладеят някак протеста, но през интернет - гражданско движение на това, гражданско движение на онова .... но ние сме някакви жалки 6 милиона българи, и хората по селата или са без компютри или изобщо нямат време да се занимават със ""софийските работи"". Така че - реално може по интернет да докарат до 1 милион щракащи по темата, а на площада трябва да се излиза по приятелска или някаква друга групова форма. Така че не виждам в България това да е много работещ модел за власт.

Защото същите тези умници, които сега откъм компЮтера се опитват да вземат властта преди това направиха всичко възможно да обезлюдят и опростачат България.

Ето защо, когато едно правителство иска да наложи в наши дни контрол в страната си първо ""отсича"" информационният инструмент, от тези за външна манипулация.

Ердоган наложи нещо като цензура на медиите в Турция и ... вълненията спряха.

Китай отряза преди години достъпа до Фейсбук на територията си. Ограничи и медиите и не пропагандира масово учене на английски. Освен от средната си класа. Която обаче няма как да се радикализира срещу правителството си. И в Китай не са възможни масови протести както в Близкия изток или у нас.

И изведнъж, се появява следната новина: http://www.mediapool.bg/mashtabna-ataka-po-internet-strukturata-na-kitai-news210515.html

Което може да значи само едно - световната борба за власт е добила такива мащаби, че Китай вече пречи със самостоятелната си политика и трябва да бъде миниран по модерната в момента глобално-информационна стратегия.

Навремето Русия чрез такава хакерска атака блокира правителството на Грузия точно по време на войната за Нагорни Карабах. Такъв опит за блокаж на правителството беше направен и в Естония. Заради ""обидата от махането на паметника на Съветския воин".

В България и паметника си стои, и войни не сме водили, но имаме примери за такива атаки срещу определени правителствени сайтове. За разлика от случая с Грузия и Естония ние винаги сме лавирали под сянката на Русия, така че атаките при нас са били срещу ""неудобни"" елементи, но не срещу цялата структура.

Какво обаче е накарало ""кукловодите"" да атакуват Китай? Ясно е, че китайците са един ход напред, като са забранили Фейсбук на тяхна територия. И така са отрязали възможността да се правят ""граждански вълнения"" чрез Интернет.

Но една хакерска атака е скъпо удоволствие. И явно някой има толкова желание, че жертва и средства, за да атакува Китай. Значи Китай е някакъв голям проблем, някой има нужда от власт там, нови територии са необходими на глобалните ""кукловоди"" или може пък да е сплашване към Пекин? Интересно, има ли връзка между спонсорите на интернет - инициативите по другите страни в света и атакуващите китайските сайтове? 

Да видим какво ще излезе наяве от тази атака и кой атакува Китай!!!

Да не е заради самостоятелната му политика за Сирия? Турция също се опита да води самостоятелна политика за Сирия .... и получи проблемите с парка "Гези". Много въпроси, а отговорът е пред нас!



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 259256
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930