Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2014 00:06 - Алиса в страната на простотиите
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 1980 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.07.2014 06:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
А днешните простотии в политиката и икономиката на България ни се описват като чудеса от медиите. Защо ли?
Хайде да видим как е в огледалният свят на останалите държави дори и развиващи се (глобален) и какво става в "светът на чудесата" (между българските граници):

Чудо 1: Кризи в правителството
Обикновено навсякъде има кризи - един си преписал дипломната работа (в Германия и Унгария), друг преспал с допълнителна жена (Франция, Италия, САЩ - все морални държави!) освен законната, трети не си платил данъците (Испания - ама силно финанова страна) , четвърти го "поръчали" от глобален политически противник и го остреляли даже (едновремешна Латинска Америка, днешна Украйна). Абе поводи за кризи да търсиш.

В България КРИЗА НЕМА. Това, че преди повече от година Бойко Борисов го хвана шубе от финансовото състояния на страната и се изсули с оня зареян страдалчески поглед "Доган ме поръча" и даде властта на вторите по ред (поръчител и леви) - това не е криза. Все пак след година пи кафе със зм. поръчителя, а към днешна дата вече са коалиция. Значи като цяло това е местна простотия с елемент на съспенс и вкус на шльокавица, която обаче разказа играта на бизнеса в последствие. И на икономиката на страната де. Ама не е криза ... ЕДНО ВРЕМЕ КАКВИ КРИЗИ ИМАШЕ!

След мелодрамата на Бойко дойде театралният мотив тип "етюд за прием в НАТФИЗ" от някакви млади, умни, красиви и швратливи който се разиграваше пред президентството основно, и сума ти медии се стремяха да го нарекат криза, ама сега, да викаш "криза" на разкаране на картонени танкчета по жълтите павета, омотани в българско знаме девойчици, и стари рошави демократи дето се молят някой да ги опердаши и да ревнат за правата си, а то са така нечистоплътни, че народа не смее и да ги опердаши, че да не хване краста от контакта. Дето се вика - всички тия са за безконтактна употреба - а криза ще ми правят! Айде смешки!

После дойде шоуто "избори до дупка" (без да се уточнява коя и на кого дупката!) и ... като се назлъндиса демографски силният електоратен компонент за парите, то стана пак веселба. Борисов пак победител, ама а де. Левите на принципа 15/15 - то бива теория на игрите, бива, ама ако чакат Нобелова награда за това, да им кажем, че вече е получена и да се не надяват, ДПС-то както винаги с организиран, планиран и реализиран електорат и всичко синьо и десно - У ЛЕВО. Това криза ли е? Абе простотия си е, ама то зависи от гледната точка - медиите си го харесват - има много да се пише там.

Та така безкризисно и до днес. Лятото оставка не се дава, или ако се дава то ще е някаква ваканционна оставка. т.е. Парламент работи, майка плаче, избори наесен (а моля и без песен, че не се знае кой ще се намуши за водещ вокал и кой пак ще вие симбеците!) Айде, пожалете ни, циркаджии, поне малко! Въпреки, че ЕДНО ВРЕМЕ КАКВИ ЦИРКОВЕ ИМАШЕ! Е - Желев, Костов, Жан Виденов, Тренчев и Доган са живи - да разправят.

Чудо 2: Криза в икономиката
В огледалният свят криза в икономиката е когато или парите се свършат в една държава, или производството западне и почне някакъ див внос отнякъде, та изкара парите им зад граница. Корпорации вият, банки се рутят, някои стачкуват като гърци, други подмолстват (като Световна банка и МВФ), трети правят войни и решения (като Русия и банката на БРИКС). Но общо взето си е чистичка работа това икономическата криза.

Там най-е важна демографската сила на една нация там ли, раса ли каквото е. САЩ, Запада и изобщо тези, дето си съсипаха "моралните устои", за да се владеят един друг, всъщност гризнаха дръвцето икономически с тази тактика, защото сега тези "напреднали" са дърти, и не се въдят (или засукано "естествения прираст е отрицателен").  А производителната сила, младите, мюсюлманско или някакво друго морално, но добре развъдено в страните от БРИКС ( с една уговорка - Р-то на БРИКС не е баш демографски добре, ама те там са по друга линия силни!) има производители, има пазари, краде технологии, печели Нобелови награди за фундаментални науки и с изключение на веселяшка Африка на пирати и черни авджии. другите икономически са сила, и даже МВФ вече им не трябва. МВФ на дъртаците от САЩ, дето зорлям си избраха полукениец за президент, барем се харесат на "новите сили"!

В България обаче нема такова нещо като икономика. Пардон, икономически закони. В България бизнеса е много лесен, инвестира се на килограм (теглото на банкноти в чанта - да не сте помислили нещо друго!), курорти като слънце - туризма слънчев и дебилно ухилен тоже -  туристите от радост пият и падат от балконите с кеф. Производството съсипано с цел разцвет на екологията повсеместно и неотлъчно, Възход на икономиката на врачките, евтините некачествени стоки за масово потребления и ГМО внос-боклуците за храна, зелената енергия и банките и небанковите лихвари. Е как да не се накефиш отвсякъде на ситуацията. Работната сила масово се е самоизнесла в чужбина. Старците, малцинствата, но без децата (щото такива са рядкост и не са икономически интересен фактор), уж подпомагани, ама не е ясно как и с какво (освен кинтите по избори). Профъюзите строени вечно за стачка, ама то не е ясно като няма работещи предприятия кои и къде са изнесени за тези стачки - сигурно ще прожектират стари филми от профсъюзите нa САЩ, озвучени с песни на Синатра. Абе веселба е. И мирише на печена ГМО наденица и ферментирала бира. Лятно време. Зиме мирише на прашуляци и се чува вой от високи сметки за ток и парно. Като филмче е, Пародийка. Но на местната преса е интересно и източник на сензации.

Няколко години беше интересно с фондовете как чакахме парите. РЕкламите това казваха - ПАРИТЕ ИДАТ. То с тая възходяща икономика на книга и стабилна банкова система не знам що така чакахме, ама може би заради неравномерното разпределение на офшорки на глава от населението тука. Малко е на принципа тука има-тука нема, с повече НЕМА в статистиката. Та затова се чакаха еврофондовете. По времето на тройната коалиция ги причакваха откъм консултанти, по времето на Бойко - откъм пътища. магистрали де.  Голямо причакване падна. Сега обаче щото няма пари всички са сърдити, И консултанти и магистрали няма да има. То и други работи няма, ама като цяло е голям макроикономически успех. Питайте статистиката и вестниците. Ако много врякате, ще се вдигнат пак цените на парно, ток, вода и народа ще плаща - де ще иде. Като ви казва статистиката че народа е богат, вие не вярвате - ама плаща, нали. Като не плаща, събира му се измуществото, ама пак влиза нещо в таз държава. Нямало икономика ли. Айде бе!

Като допълнителен съспенс по мотиви от Уолстрийт (там имат Вълка, тук да го наречем Мишока - нали сме с алюзиите на Алиса и страната и сега) тук се измишкува една банкова криза. Това е допълнителна екстра, да не се забравя онзи гениален подход преди години, дето с една банкова криза се изнесе бая нещо по чужбина и офшорки и се гътна цяло праителство. Таз "криза" ще я наречем мемориална значи, Мишоците седяха на интернет, нещо правиха, нещо натягаха напрежения, и видяхме че на централната банка вожда бил хубавец. Ами време му беше да го видим. Изтича му мандата. А пък и костюма му е убав, не е на някой карираните ризи и тениски под сако. Тук има чар и изисканост. При нас му викат по вестниците "банкова криза", а то си е чиста естетическа гледка. И школа. Ех, каква държава сме.

От гледна точка на икономиката сме добре. Онзи ден един интернет финaнсов мераклия ми предложи да му помогна да инвестира фонда си в България. Аз се разтревожих "Ти луд ли си бе човече?" Човекът имаше ясната визия, че с мои или на приятели лични данни и сметки ще врътка капитали от Азия насам. Е то добре, ама тези игри са за бг-политиците, не да ми ги оферира на мен. Обясних му, че докато си прехвърли фонда, тука (айде, остави моите данни дето иска да краде, ама той да попадне изобщо в чудната система "български лични данни" не знам дали ще си и помисли дa прaви интернет измами повече, засрамен от аматьорството си), само от SWIFT такси, комисионни и прочие фонда му ще намалее едно 10%. После, докато го точи на "малки траншове" я ДАНС, я някой политик ще го засече и ще си каже "алоу, тез пари що не идват в моята сметка" и дето се вика за едната далавера ще пофалира банката, ако се наложи, но няма да остави тоз фонд да не дойде в неговата сметка, нa политикa сметкaтa. Опитах се да му уточня на човека, че по всички параметри прати ли си тук фонда, няма да го намери. Ей го - Вежди Рашидов без фонд и ще се беси човека, а Елена Костова няма пари за кофичка мляко и хляб. А те тука са емблематични лица, нищо че междунaродните интернет фондови притежатели не ги знаят. Ама за пример да ги дам, Иска ли тоз човечец - интернет пишман инвеститор и той да няма пари за кофичка кисело мляко с ГМО? Ама как да му обясня - то нашите примери и алюзии в икономиката не подлежат на превод. Че са писани и на кирилица! Абе шах с пешка сме в тази икономика!

Значи икономиката ни е силна, стабилна и в растеж. Разбрахте ли? Ако не сте разбрали ще го чуете от служебното правителство преди изборите, и в края на всеки мандат от всички управляващи,

Чудо 3: Вие още слушате, четете преса и вярвате?

Големи (българи) сте!





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 259243
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930