Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2014 02:48 - Еврофондове за България - кавър версия
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 1641 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.11.2014 06:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Ако се замислим какво се случи с еврофондовете в страната ни за периода 2007-2013 и какво запоюва да се случва за периода 2014 – 2020, в България имаме една много подходяща поговорка, която „интелигентите” ни не обичат да употребяват, защото съдържа чуждица от турският език, а те нали са интелигенти, гледат американски филми, не турски сериали и материята им  е неприятна. Та, поговорката е „ВСИЧКИ НАОПЪКИ, НИЕ – НА ТЕРСЕНЕ”, като „терсене” в случаят е синоним на българското „наопъки”, ама с един такъв ориенталски, местен си привкус.

 Та и българското дело по еврофондовете ни си е „на терсене” от едно 7 години насам. А защо, и не се ли допускат едни и същи грешки? Защото ...

 Нито един от политиците реално нито е познавал материята около програмиране и изпълнение на тези програми, нито си е подбирал съветниците по експертност за това, че те да разбират от материята.

 И докато за 2007 някак преди кризата в икономиката, от еуфорията на влизането ни в Европейският съюз и непознаването какви са тези пари от Европа дето идват, какви са изискванията и как трябва да се направи, българите все още можеха да си простят невежеството и грешките, то за след 7 години да се повтори същото и то в момент на свиреп икономически упадък на България и дълбока социална и икономическа криза, това да се повтаря от политиците е равносилно на национална измяна. Но то се повтаря!

 Преди да ви копирам тук днешната статия от www.dir.bg – първа страница, ще ви припомня, че 2009 година (2 години след началото на програмен период 2007-2013) една вицепремиерка Плугчиева се казваше, беше увеличила аванса по еврофондовете от 7 на 9%. Защото програмите не бяха одобрени още. А ако не ти е одобрена програмата, не можеш да получаваш междинни плащания. За предният период програмите бяха одобрени чак през 2010 година! ТРИ ГОДИНИ след началото на програмният период. Сещате ли се, защо не можем да усвоим парите сега? И ги губим. Защото просто нямаме време. Другите работят 7 години (+ още 2 за технически и финансови доуточнявания) по проектите си, в България от некадърността на политиците ни се работи 4 години + 2. Щото не ни трябват фондове ли?

 Ето отново римейка на старата песен от предходният програмен период:

 България отрязана от еврофондовете

·                                      +

image20:11  |  21 ноември 2014 | Политика / Редактор Георги Брандийски / обновено преди 2 часа

Брюксел очаква общо 535 оперативни програми от държавите-членки
Сн.: БГНЕС

 

·          йската комисия е одобрила 39 от новите Оперативни програми по еврофондовете, но сред тях няма нито една българска.

Това става ясно от и официалната информация публикувана на интернет-страницата на Комисията, цитирана от БГНЕС. 

Брюксел очаква общо 535 оперативни програми от държавите-членки. Като служителите на ЕК са поставили нов краен срок за представяне на програмите, които биха могли да се одобрят преди края на годината или в началото на следващата. Новият срок е 24 ноември 2014 г., понеделник. 

Днес официално бе обявено одобрението и на последното Споразумение за партньорство между ЕК и държава-членка на Европейския съюз, това с Ирландия. Първото СП, което Брюксел одобри бе това с Дания на 5 май 2014 г. България бе 12-та държава-членка, която финализира стратегическия документ, на базата на който до 2020 година страната ни може да ползва ресурс от близо 16 млрд. евро. 

Споразумението за партньорство бе подготвено от правителството "Орешарски", а официалното му одобрение дойде на 7 август 2014. В следващите седмици България има шанс евентуално да получи одобрение единствено на новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. 

Действията на служебния кабинет, в лицето и на служебния вицепремиер Екатерина Захариева, бяха отхвърлени от Брюксел, но това доведе до фатално забавяне на програмата. 

Тази седмица, на подпис, правителството на Бойко Борисов спешно одобри ОПТТИ 2014-2020 във вариант, който е близък до подготвения от кабинета "Орешарски" и я изпрати в Брюксел. Още две ОП бяха изпратени преди дни – "Региони в растеж" 2014-2020 и "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020. Финалните версии на ОП "Околна среда", "Наука и образование на интелигентен растеж" и "Добро управление" все още не са готови. 

Три държави-членки – Дания, Литва и Латвия имат пълен пакет одобрени нови Оперативни програми. Германия има "зелена светлина" на 6 ОП, за които отговаря Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК, Франция 8, Словения 3 и Холандия с една. Комисията уточнява, че според новите правила, 

Оперативните програми трябва да бъдат одобрени не по-късно от шест месеца от датата на подаването им, при условие, че държавата-членка се е съобразила изцяло със забележките на експертите на ЕК. 

Подчертава се също така, че новите правила целят много по-силен акцент върху резултатите от еврофондовете, заради което от решаващо значение при финализирането на новите програми ще е тяхното качество, за сметка на скоростта на тяхното одобрение. "Основната цел е всички Оперативни програми по еврофондовете да бъдат одобрени до средата на 2015 г.", посочват от ЕК.

 

Но как да не се получи това! Колко от сегашните политици разбират как се прави програмиране?

Никой, по причина че никой не е дори и виждал как се прави това, а само е разписвал разни полу или напълно непонятни неща, които подчинените му са му носили, защото е бил ПАРТИЙНО УДОБЕН.

Та, кой разбира?

Лили Павлова ли, която от експерт с ограничени финасови експертни функции в дирекция на Министерството на финансите стана заместник-министър, а после и министър на регионалното развитие? И така и не разбра какво е програмиране?

Или Екатерина Захариева, която от юрист в отдел на Министерство на околната среда и водите (отдел, който се славеше с това, че все не разбира какво искат от дирекциите по еврофондовете, като дойдеше проверка от Брюксел!), стана заместник-министър на регионалното развитие, а след това, заради добри приятелски отношения с президента и миловидно и интелигентно излъчване беше изтикана на какви ли не високи постове, за да „замаже” омазаното преди? Но така и не участва и видя какво е едно РЕАЛНО ПРОГРАМИРАНЕ на еврофондове, не познава процеса и от слагане на подписи няма идея КАКВО КАК СТАВА.

Или Плугчиева, която от преподавател по лесовъдни дела, изведнъж разтропано направи някакви „хубави неща” по еврофондовете, но после разумно се оттегли от тази тема и си взе спокойно посланическо място, защото явно се сещаше, че тази материя не е за нея?

Или плеядата изтъкнати специалисти на ДПС, които оглавиха ключови за фондовете министерства и само взривяваха скандал след скандал с нарушения и разни балкански табиети при управлението на фондовете?

Не че Томислав Дончев не е същото странно "познание по фондовете" - от учител по философия до партийно уреден кмет на Габрово, и разбирате ли, заради ГАБРОВСКИТЕ УСПЕШНИ ПРОЕКТИ (успешни, защото Томислав беше известно време в проектните структури на американците по този район, а те са същите като президента ни - разбира не разбира човека си го хвалят и лансират като голям специалист, защото си е техен!)
Та така лансиран Дончев като го "захапа" Борисов и му лепна титлата "баш-разбирач" по еврофондовете - че и досега! Че и вицепремиер. И откъде научи програмирането на фондовете? Като никога реално не го е правил? От стоенето в американските фондации, от кметуването в Габрово или от разкарването в командировки до Брюксел и обратно (юудните командировки, където правеха гаф след гаф, ама нали бълкгарина не знае подробности, та ги представяха все като големи победи!)

 Но тази ретроспекция няма да ни помогне. Направих я само за да видите, че СВЕТЛИНА В МОМЕНТА НЯМА ОТКЪДЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ДА ДОЙДЕ! Защото политиците не знаят какво правят. Но да сложим ли пред това „Простете им”, а? При положениет, че България е една икономически унищожена държава вече?

 А трябва просто да се направи следното:

1. Мобилизиране на реални експерти в програмирането и изпълнението в екипи „за бързо реагиране”, а не политически-удобни хорица с полу-познания.

2. Цялостно пренаписване на документите за новите програми с оглед на всички грешки които досега са правени при изпълнението и реално създаване среда те да не се допускат.

3. Бързо и компетентно подкрепяне от страна на политиците на това, което НАИСТИНА РАЗБИРАЩИТЕ ЕКСПЕРТИ ще поискат от тях като елементи на договарянето на следващият програмен период.

4. Беспристрастно разписване на целите по програмите, и то да бъдат не цели на икономически групировки, а цели които са за българският народ и България

5. Едновременно анализиране на икономическата РЕАЛНА ситуация в страната и определяне мерки как да се възстанови България и колко от това възстановяване трябва да се облегне на еврофондовете.

Но кой, кой ще го направи и кога. Като е изпуснато времето досега трябва да се действа само от професионалисти, ама както ви казах по-горе – ТАКИВА В ПОЛИТИКАТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА. И няма да бъдат допуснати. Или да се хванем на бас ... Борисов не е толкова притиснат да го направи, нито другите партии ще му позволят! Българино ????




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 259259
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930