Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2015 00:36 - ПРОКЛЯТИЕТО ДА СИ БЕЗ ПАМЕТ 2
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 1454 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 България има опит с интеграцията и то не малък. Само погледнете близостта на храмовете в центъра на София – Св. Неделя, Баня Баши, Синагога и Св. Йосиф. Напоследък едни чернички младежи се пощят около Баня Баши и разцъкват на айфоните си игрички, чакайки благотворителен обяд от мюфтийството, но това не нарушава етническият мир. Защото като минавах преди време оттам, никой не ме караше да имам бурка или друга религиозна шуротия на главата …. Което ме навява на мисълта, че заради факта че съм българка, родена в България и запозната с етническият модел на страната си, имам повече права от една французойка …  на която някои талибани може да и правят проблем, че не е с бурка в центъра на Париж, например! Вече.

И защо сега бежанците заобикалят България? Шиптърите, които емигрираха от Косово през войната също заобикаляха България. Не сте ли забелязали. Тогава си спомням, че един стар, мъдър български турчин, чиито синове и внуци сега работят сезонно в Германия, но семействата им са в България, беше казал „Шиптърите не са като нас и знаят, че не са добре-дошли тук“. А човека е мюсюлманин. И си беше доста надъхан активист на ДПС. Но е БЪЛГАРСКИ ТУРЧИН и има реално български модел на мислене.

Когато дойде първата бежанска вълна от чернички младежи около Баня баши, синът ми обичаше да играе в градинката наблизо и сред другарчетата му имаше и деца, с бащи араби и българки-майки. За религия не се говореше сред децата, нито родителите го обсъждахме. Гледахме децата да се забавляват и следяхме за възпитанието им, да се учтиви, да си помагат. Когато дойдоха черничките безделничещи младежи обаче, един татко-арабин първи ни посочи, че вече за децата ни не е сигурно да играят там и той повече няма да си води децата тук. Каза буквално „да си пазим децата“. Самият баща трябва да е бил вид бежанец, преди да се ожени за майката на децата си. Но явно държеше децата да са вид българи, а не различни.

Ако днес имаше Андрешко или бай Ганьо, те щяха да говорят или пернишки диалект, или да са мургавички и да реагират на турбо-кючек със спонтанни гюбеци. И смело и смахнато да превозват бежанци за много пари през Европа и през нас. Но не и да ги оставя да се мотат из България. Спомнете си как предприемчивите цигани посрещнаха първата вълна сирийски бежанци в Свиленград и околията. Закараха дори сестрите си да проституират, за да им вземат парите на бежанците. После, разбира се последваха новини за боеве, разправии за пари, кой платил, кой се правил на ударен. Весела циганска предприемчива. И бежанците нещо започнаха да ни заобикалят. Из южна България дори имаше негласно нещо като милиции от местни, които обикаляха полетата и ловяха „сирийците“ да не влизат по къщите и да крадат. Официалната преса българска нищо не пише за това, защото по поръчковите места не говори добре. Не щем да се интегрираме един вид – срамота е това. Е да – ама що не щем? Някак българи, турци и цигани мислят еднакво и действат единно срещу този проблем.

За жалост циганите, като по-безскрупулни и предприемчиви в последно време направиха и доста лоши неща. Обичайно неграмотни, но силно заинтересувани от печалбите, предизвикаха с лакомията си смъртта на доста хора от бежанците.  Правеха го обаче в Европа(та), далеч от саморегулирането на българската среда. За пари българските цигани са способни на чудеса (дори чудеса от глупост и простотия). Както и сръбските, румънски и унгарски цигани де. Но това няма как да се случи в България – това, което се случи заради български цигани-трафиканти по унгарската и австрийската граница. Отговорете си защо. Ако не си отговорите сега, по-късно ще се сетите. Просто помислете за опита и знанията на българите, и какво се е случвало при другите бежански вълни в страната ни.

Да обобщим какви са причините бежанците сега сами да заобикалят България. Бежанците също не са прости хора, чак пък толкова притиснати от съдбата, за да не осъзнаят, че заради модела, специфичната си религия и агресивността си, не са приети в България. България е бедна – да. Живота им няма да е лукс – и това е така. Но ако са толкова притиснати от обстоятелствата ще живеят и с малкото което има в България. Както живяха арменци, руски белогвардейци, евреи. Но сега бежанците не искат това. Искат джамии. Добре. В България от 600 години има джамии, не са малко, строят се и още. Ама май българските мюсюлмани не пускат всеки в джамиите си. Защо ли? Емигрантите искат Германия. Не искали България. Защо ли? И Унгария и Македония не искали. И Гърция (пази боже пък да кажат, че гърците ги искали). Значи сегашните емигранти избират. Защо? Какво? Не са притиснати чак толкова, както навремето арменците, руснаците, евреите. Май не са и точно бежанци. Щом разноетнически малцинства в различни страни от източна Европа реагират еднакво на бежанската вълна, значи явлението не е толкова просто.

Бежанците в момента се опитват да нанесат в Европа различен етнически и социален модел. И искат да го нанесат на места, където Европа страда от липса на историческа памет. Ако една французойка, германка или англичанка преди 150 години се е занимавала за кого да се омъжи и какви панделки да си купи за фустата, че да е по-хубава, моята пра-пра-пра баба освен панделките за фустата най-вече е имала задача да се запази от нападение на мюсюлманин, който иска да я изнасили, отвлече насила за жена или просто убие. Т.е. освен живота е пазела и етническата си и културна чистота. Което французойката, англичанката или германката от онова време не е знаела, че го има. Затова внучките и сега спокойно се женят за бежанците и си сменят християнската религия с мюсюлманска. А източноевропейките не го правят толкова често и не са впечатлени особено от мюсюлманската религия, дори и сега – след времето на комунистическият атеизъм.

Идва време да се оцени какво е историческа памет и историческа мъдрост. И „бежанската криза“ в момента показва колко важна е историческата памет за стабилността на едно общество и културен модел, та дори и икономически модел. Но  стига да има очи да го видят това. Очи, а не просто зрителни органи.

Не се е родил още новият Иван Хаджийски да напише точно какво се случва. Е – и вторият Левски и вторият Паисий още се чакат да се родят. За хан Аспарух да не говорим – него и Соломон Паси сигурно го чака да се роди, че да му посочи, че теорията му за първите бежанци е вярна. Но и без още да са се родили тези хора, българите и живеещите на територията България са мъдри и с познания. Социални познания. Както и съседите им. Балканите, източна Европа, Унгария, Австрия, Сърбия, Гърция, Румъния – Ориента на едновремешните англичани пази спомена какво е ислям и какво е опит за промяна на етнически модел. Русия и Китай също имат тиха и неогласявана позиция по въпроса. Те също за част от Ориента. Дори и Саудитска Арабия, която не приема бежанци.

Ориента е устойчив на „бежанската криза“. Защо ли? Защото има историческа памет и съчетава дори през войни баланса между християнство и ислям, будизъм, семитство и местни култове. Носи обаче единен културен, етнически, и консолидиран расов модел. А целта на сегашната „бежанска криза“ е подмяна на етническият и културен модел и атака на икономическата стабилност чрез тази подмяна. И това е възможно само заради липсата на историческа памет и опит в интеграцията. Които липсват на Западна Европа и развитите страни от Оксидента и бивши имперски сили – Англия, Франция, Германия, и САЩ. 

Превърни слабостта си в сила е казал един ориенталски мъдрец. А България слаба ли е?







Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 259253
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930