Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2013 00:36 - Политическа балканиада - разсъждения по лейди Тачър
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 1030 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всеки, който има амбицията да застане начело на народа си, не бива никога да забравя, че политическият пост е преди всичко доверие. Всъщност властта е най-висшата форма на доверие. Няма значение къде – дали в Съединените щати, където “ние, народът”, е признатият суверен, или във Великобритания, където “ние” е монархия – задължението на политика, а още повече на държавника е да служи. Отначало до край.


Истина е склонността на политиците да забравят задълженията си, след като са били всмукани в редовете на националния елит, и тя важи до днес. А може би се е и засилила. Никога политиците не са се занимавали толкова много с хората от своята среда и толкова малко с останалите, както в наши дни. Никога не е имало толкова много международни форуми. Демократичните задръжки пред парламентарната отчетност никога не са били по-слаби. И никога изкушението да се забравят корените и принципите не е било толкова силно. Президенти и министър-председатели сега трябва да се борят както никога, за да не литнат над досадите на ежедневието. И е голяма вероятността мнозина да престанат да се съпротивляват на съблазните.


Казала го е великата Маргарет Тачър. Която 20 години управляваше страната си и променяше света.

Как пък за 20 години Желязната лейди не успя да направи няколко офшорки, да накупи половин графство за внуците си, или да си наснима клипчета с лелите от бакалията, или как дирижира пеещи сбирки на консервативната партия.

И интересно, ако беше министър-председател на България, дали баронеса Тачър нямаше да бъде наречена ""будала"" и да бъде подложена на присмех зад гърба си, заради "тая па, за каква се мисли, алоу, бабо". 

Защото политик на Балканите е малко .... абе балканския политик никога не ""литва"" над досадите на ежедневието, защото е налял достатъчно кълки и коремче, за да си стои стабилно в ежедневието и да се оправя тарикатски с него. И даже не му се налага да забравя корените и принципите си, защото той принципи освен да се намъкне в най-възможно печалившата партия няма, и защото корените му са все между селото и градът, ама по-скоро някъде между външната тоалетна и луксозната яхта (ама наета от друг, за да не охарчи политика).

Властта на Балканите не е форма на доверие на народа, а форма на  прецакване на "народа", за да може да натрупаме едни кинти, в едни сметки, за едно кратко време и после да сме доживотно - "беше депутат", "беше министър", "беше шеф на водопровода" ... това вместо "барон", "граф", "виконт". 

А амбиция да застане пред народа си на Балканите има всеки политик. Щото най-отпред се лапа най-яко.

Quod licet Iovi, non licet bovi






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 258573
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031