Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2014 00:06 - Corpus educere
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 1256 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 15.01.2014 10:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Знае се, че да родиш едно дете не е най-важното, важно е и как ще го отгледаш, възпиташ и образоваш. Ломоносов на 20 години е тръгнал от село, самообразовал се е и е станал учен. Захари Стоянов се е научил да чете пак на 20 години, а после е написал и "Записки по българсктие въстания", но това ли ще е спасението на България и нейните деца?

Днес освен материалните фактори за намаляване на физическият прираст на населението (не раждат, защото са бедни) съществуват и социални фактори, които правят голяма част от все пак родените на територията на България деца социално неадекватни!

Разделението между децата и познанията им тепърва ще става все по-голямо и по-голямо. И то познанията на детето ще зависят от културата и образованието (+интелигентността) на родителите му. Аз се радвам как моите познания, култура, семейни натрупвания като библиотека, обстановка, семеен бит сега помага за издигане образователното ниво на синът ми. Т.е. на практика мога да си позволя "елитарност" поради доброто си образование и произход.

За съжаление, много от децата днес, независимо от достъпа си до образователната система, нямат такива възможности. Да не говорим, че образованието е смотано и неадекватно, а някои деца дори нямат стимул и възможности да го довършат.

Това е една бъдеща "бомба с часовников механизъм", която тиктака заедно с негативната демографска картина днес в България. Така че единици от днешните деца ще бъдат конкурентно-способни и ще работят и навън без проблем в бъдеще, а тук хората ще са притеснени, бедни и необразовани!

Всяка година следя процеса за написване на НОВИ учебници! Отнесени от вихъра (но само що се отнася до подходите за преподаване, не и до личната им печалба) университетски преподаватели ще ми пишат учебници за първолаци, И после: "ООО, ама това е много добър специалист"! Обаче пък вземат едни добри пари за цялото това загробване на образованието! ВСЯКА ГОДИНА.

В резултат на неадекватните учебници и учебни програми обаче, циганетата творчески "преработват" стихотворения на Вазов в "Аз съм циганче", или други бисери, пишкат по снимки на Ботев и Левски и се снимат с Ай-Фоня, че да се хвалят после във Фейсбук! И не само циганетата! Това е отговора на "провинцията" спрямо неадекватността в образованието!

А отговора на София (метрополията, ако използваме имперски термини) е - частни уроци, инвестиране в допълнителни занимания на децата, изобщо развитие на една цяла алтернативна "образователна" икономика в сивия сектор, която обаче е по силите само на средната класа в България.

Икономическият модел само може да ни докаже как децата родени и отраснали извън София или в семейства, които не принадлежат към средната класа в България реално имат все по-намаляващ шанс за икономическа реализация. И ще им остане единственото успокоение тип "Захари Стоянов", че от 20 годишна възраст нагоре тепърва ще се образоват, търсят работа, правят семейства и изобщо - адаптират към новите социални реалности.

Ако обаче са прочели или поне чули за модела на Захари Стоянов или Ломоносов.

Да ви напомням ли обаче, че единият е живял в 18 век, а другият - повече в 19-ти. И че през 9 век Симеон е успял да ограмоти почти 90% от населението в царството си? Но надали е разчитал на търгове за учебници и методики, създадени от "наши" роднини и приятели, с които само да спечели едни пари и комисионни. Защото с търгашество и печалбарство общество не се спасява!

Предлагам творците на учебници и учебни програми да влизат в час, заедно с дечицата и да бъдат подлагани на същите тестове, които минават и децата = за да се тества адекватността им. Но не в "елитните" чисти и подредени софийски училища. Нека тези "тестове" стават в селските, провинциални и с голямо съсредоточие на ученици-билингва класове.

Защото най-малкото, не е справедливо още с раждането им в една или друга класова и етническа прослойка на България, децата вече да са ощетени откъм образование и възможности за реализация в бъдеще!





Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 259117
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930