Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2014 00:06 - Ох на баба науката сладкаааааа или колко ни е акъла да си имаме ОП Образование
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 1283 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 02.03.2014 15:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Знаете го добре онова архаично умиление на баби и лели, като сте били малки и водени с модерни/нови дрешки на сгледа на родата. Та ей така, като добро детенце и нашето образование и наука за новият програмен период ще бъде заведено на "сгледа" в Европейската комисия да си покаже колко си може.
image

Та въпроса е в перспективата на период 2014 - 2020: Защо в развитите западни държави (+САЩ, Китай и Япония) купуват мозъци, инвестират в привличане на учени (ерго - на научно/иновационно развитие), а в Бг-то доста често (особено в провинцията) едни вехти титуловани дедеци (и бабеци) веят реквизити като титли и ритуални облекла и в най-честият случай крадат колективният (но регулиран!!!) "научен принос" на студентите и аспирантите си, за собствени хабилитационни цели. А научно и иновационно развитие - ЙОК! (та сега за тази геронтофилска ритуалистика ще се отпускат и европейски средства!)

Най-простият за мен отговор е, че ако имаме стимулиране на истински научен подем, процесите в иновационните средища щяха да станат социално неконтролируеми (направо като аварията във Фукушима). И никакви "млади, красиви" и кресливи нямаше да се припознават като социален авангард на обществото ни, а реални мозъци, учени и иноватори. Както е било преди почти 200 години в българското общество.

Спомнете си че при създаването си в Браила, БАН е бил точно някакъв такъв иновационен Think-tank - млади ентусиазирани българи с дипломи правят иновационна база и след политическата поява на държавата България я местят териториално и установяват институционално в Бг. Това обаче е история, а и рядко някой тълкува сега тази история със съвременни термини!

В институтите ни и университетите ни има научен потенциал, но той е блокиран. От вътрешните фактори. Най-прост пример - мой познат трябваше да направи определено изследване за научната си разработка. В БАН имаха апаратурата. Обаче НА КАШОНИ. И поради спецификата на апаратурата, е било необходимо да се прати човек в страната-производител, за да бъде обучен как да работи с апаратите. Но ръководството на БАН бе спряло само до етапа "определяне на отговорник да пази апаратурата", без да обучи човека да работи с нея. И апаратите се амортизираха неизползвани в кашоните.

Моят познат, който е една такава възрожденско борбена личност, нямаше време и желание да НЕ довърши изследванията си, и направи допитване до няколко световни лаборатории за възможността да извърши пробите си. От Чехия, Франция и Англия му отговориха "ОК сме" и той избра Чехия като най-близка дестинация.

Междувременно на място се оказа, че чехите пък са си уредили ЕС грант за всяко изследване с апаратурата им, и си трупаха така иновационни бонуси пред ЕС-то и съответно увеличаваха размера на субсидията си за научни проекти (ама чешки). Моят познат ползва чешкият грант, натрупа на Чехия червени точки за техни бъдещи проекти, направи си замерванията и си продължи изследването.

В БАН апаратурата продължава още да се пази на кашони. Никой не беше чувал и за опцията ако се пусне апаратурата, че ще се трупат национални бонуси за субсидии за проекти .... абе - дето му викат "всички наопаки, ама ние - на терсене"! И такааа с примерите за бг-науката!


И на това нещо и тази организация сега вече ще имаме и оперативна програма. Която обаче няма готови документи, не е ясна структурата на Управляващият и орган (а само от 7 януари тази година е определен), и документите и не са актуализирани съгласно препоръките на ЕС от ноември 2013 година. Т.е. с познатото ни темпо на подготовка тази оперативна програма надали ще тръгне в близката една година.

Е - поне документите са преведени изцяло на български. Да не се бъркаме поне, че става дума за България. А - и строежа на някой и друг бизнес-парк може да се поднови междувременно - така де - там по думите на разни наши политици се очаква да блесне такава развойна дейност, че нищо чудно вместо училища и университети накрая бизнес-парковете да се облажат от тази оперативна програма. Така де - ако в бизнес-парк се закарат кашони с оборудване със сигурност ще бъдат разопаковани, инсталирани и ... доказани като собственост на някоя частна фирма. Така де "ох на баба апаратурката ....", народе възродени!



Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 258569
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031