Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2014 00:06 - Тука има европейско финансиране, тука няма европейско финансиране
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 1619 Коментари: 0 Гласове:
0



От началото на юни 2014 година вече всички говорят за краха, който ни очаква след спирането на най-големите като финансов ресурс програми за България за предходния програмен период (2007 - 2013).
от 4 юни Медиапул услужливо ни информира, че:
Еврокомисията започна поетапно спиране на еврофондовете
image image
image

След като БСП обяви във вторник, че България ще строи "Южен поток" независимо от задаващите се санкции на Европейската комисия (ЕК), в късния следобед Брюксел спря временно част от плащанията по оперативна програма "Регионално развитие". Това е втора програма след "Околна среда", която е със замразени плащания от ноември 2013 г., като този месец трябва да се вземе решение дали да бъдат възстановени или окончателно спрени парите за екология.

В ход е процедура и по спиране на парите по оперативна програма "Конкурентоспособност", както и по Програмата за развитие на селските райони, твърдят източници на Mediapool от ЕК. Според тях всичко зависи от поведението на кабинета през следващите дни.

Президентът Росен Плевнелиев реагира веднага и директно свърза спирането на европейските средства за България с отказа на правителството да спазва европейските правила заради стратегическия руски проект "Южен поток". Държавният глава заяви, че "заради липсата на доверие и на експертност да бъде направен един проект по правилата, България е пред опасност от спиране на средства от европейските фондове".

Министерският съвет предпочете да запази пълно мълчание. Ресорният вицепремиер и министър на правосъдието Зинаида Златанова не вдигаше мобилния си телефон, както и министърът по регионално развитие Десислава Терзиева.

Поводът за спирането на европейските средства от ЕК са множество нарушения при провеждането на обществени поръчки. Това е установено след проведени одити от експерти на комисията на място в България. Такъв одит в момента тече и по оперативна програма "Транспорт", като нейното бъдеще също е под въпрос.

Ако правителството не се вразуми и продължава да настоява за строежа на "Южен поток", България ще загуби милиарди евро от еврофондовете, а изпълнението на бюджета може да бъде поставено под риск. В момента правителството чака Брюксел да му възстанови над 900 млн. лв. разплатени с пари от националния бюджет, според последните публикувани данни от Министерството на финансите.

Значителни пропуски при контрола по "Регионално развитие"

Информацията, че предстои спиране на парите по "Регионално развитие" беше съобщена неофициално на 23 май, но тогава от Министерството на регионалното развитие отрекоха това да е така.

Част от средствата по програма "Регионално развитие" са спрени заради "значителни пропуски в системите за управление и контрол", каза Ширин Уилър, говорител на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан пред Mediapool. По думите й това е установено след одит на Европейската комисия, направен по програмата.

Брюксел е в непрекъснат контакт с българските власти, от които очаква да предприемат необходимите корективни действия и да подобрят системите, посочи Уилър. По думите й плащанията ще бъдат възстановени след като българските власти предприемат необходимите мерки.

Еврокомисията е отказала да възстанови плащане в размер на 90 млн. евро по две от осите на програмите – за градско развитие и туризъм. На практика това означава, че България не може да иска възстановяване на плащанията по тези оси на програмата, докато Брюксел не размрази парите.

Одитът на ЕК е обхващал общо 12 проекта, избрани на извадков принцип. От тях шест са били на община Бургас, един на Асеновград – за туристически атракции, и един на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Към момента няма информация кои са другите четири проекта. Установените слабости са свързани с проведени обществени поръчки.

Друг констатиран проблем е свързан с устойчивостта на проектите. Това означава, че пет години след направената модернизация на обекта той трябва да бъде в този вид и да се ползва по предназначение.

За всичко това регионалният министър Десислава Терзиева трябваше да отговаря пред ресорната комисия по еврофондовете в парламента. Тя изпрати доклад на депутати, но по неясно какви причини не беше изслушана в комисията.

Да се готви "Конкурентоспособност"

Оперативна програма "Конкурентоспособност" е следващата програма, чиито пари предстоят да бъдат спрени, твърдят източници на Mediapool в ЕК.

По програмата се прави одит от Европейската сметна палата. Неофициално се твърди, че парите ще бъдат спрени заради безобразията с раздаването на средства за измислени иновации, фалшиви клъстери, както и отпускането на средства на фирми, собственост или управлявани от роднини на служители на Министерството на икономиката и енергетиката.

В края на юни се очаква Брюксел да вземе окончателно решение и за парите по Програмата за селските райони. За миналата година ЕК все още не е възстановил плащания на България са около 300 млн. евро. Отделно Комисията иска налагане на финансови корекции заради проблеми с общинските проекти и гаранционния фонд.

Благодарим на колегите от Медиапул. Фактологически нещата са така, с изключение на фините машинации и допускания, че Южен поток и ориентацията на правителството са причини за "поетапното спиране" на разплащанията по фондовете от Европейския съюз.

Защото проблема не е точно в един договор с московските сили за газта или в някакво си ляво правителство, чиито министър-председател да си припомним, че беше министър от дясно правителство преди време, че беше и член на СДС още преди време!!! Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия. Не е ли така?

Проблема с фондовете, разплащанията за България и спирането им е другаде - в симбиозата между сива и реална икономика, която така успешно бе изградена през последният четвърт век в страната ни, че дори най-касовите филми и книги вече са само на тази тематика - престъпност и корупция!

А защо Европа да не забелязва, отбелязва и спира паричните си потоци за България, когато е ясно, че предназначените за социални и републикански дейности пари ще отидат чрез не толкова умело манипулиране на закона (ЗОП в случая) в ръцете на хора, чиито властови позиции са изградени или от роднинската им връзка с управленци, или от личните контакти с престъпни/незаконни фактори.

Време е да си кажем истината в очите: фондовете на ЕС за България не успяват в социалната си мисия, защото само около 30% от тях се ползват реално от българския бизнес. Другите 70% са или жестоко "пресовани" от фактори около сивата икономика до степен бизнеса им да зависи от възхода или падението на финансови кръгове, закачени около разни партии във властта, или от роднини и близки на управляващите, създадени за 1 нощ и набрали невероятна "експертна мощ" само на хартия (а някои дори и това не си направили труда да опишат!).

По последни данни от 2014 година, след приключване на периода за договаряне на средствата по оперативни програми за програмен период 2007 – 2013 година, и оставащи още две години за разплащане по договорените за програмният период дейности, България е на предпоследно място по усвояване на финансовият ресурс, с едва 40% усвоени от определените за страната ни ресурси.

Нека си припомним, че повлияно от политическата промяна през 2012-2013 година голяма част от финансирането на проекти бе спряно на вътрешно ниво за пореден път за „преразглеждане”, „налагане на финансови корекции”, „открити грешки” и други подобни поводи, а ЗОП за пореден път бе променен тогава. Към средата на 2014 година, при оставаща само една година за усвояване на ресурса за обсъжданият програмен период, вместо мобилизация на екипите и бенефициентите, в България завладя духа на очакване за спиране на средства, изваждат се наяве укривани по 3-4 години случаи на нарушения и разследвания по еврофондовете, което допълнително намалява капацитета на България като страна-членка да изпълнява целите, поставени в социалната политика от Европейските институции.

И сега започва "поетапното спиране" на програмите, с най-силен натиск от сивия сектор. Изброени са по-горе. Очаквайте и малката и невидима "Административен капацитет" също да се нареди там. Но е малка и отражението от нея ще е само няколко присъди на физически лица тип - "осъден на първа инстанция/оправдан на втора".


Време е да си кажем, че несъответствието на стратегическите и икономически условия в България с тези, които централните власти от Европейският съюз искат да изградят чрез налагане на политики в България води до занижаване или незаконно прилагане на съдебни и санкциониращи практики, както и до невъзможност за усвояване на финансовият ресурс в България.

Всичко това се дължи на силните и устойчиви натиски на икономическата среда от страна на сивия сектор, които предизвикват деформации в цялостния модел на управление и контрол на евросредствата в България и възпрепятстват изпълнението на социално-икономическите цели, които Европейския съюз е поставил пред България, при приемането и за член на Европейския съюз през 2007 година.








Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 258566
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031