Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2016 03:05 - История на България, каквато не трябва да я знаем
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 1108 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На днешният ден обесват Левски.Това го знаем, нали? В София има шествие до паметника на Апостола на кръговото до старата ботаническа градина, бившият хотел "Берлин"/"Сердика", или какво друго? Ще се спори за поп Кръстьо, ще се поднасят венци и цветя, ще затворят движението и шофьорите ще псуват по колите в пиковия час. Волен Сидеров и вече политикана Слави Трифонов ще понаправят някоя и друга глупост. Но това история ли е?

"Връх Шипка е на върха на планината и опълченците са ситуирани на него" учи синът ми задължително сега, защото така "политически коректно се пише история на България за учене". Поздрави на политически коректните влезли сега в министерството от кръговете на "грантаджиите" и "Кюлевите". Скоро ще се ситуират и те като опълченците някъде на обществени поръчки за 2та милиарда по ОП образование. За какво са иначе в това министерство - чакаха го момента от почти 4 години.

Аз обаче ще продължа още с история не от българските учебници. На 18 февруари про-московската ни журналистика разбира се пак преписа от руският печат и без да иска сглоби един образ на историята. който никога няма да се учи в учебниците. Но който има очи ще го види.

През 1405 г. на 18 февруари от естествена смърт умира азиатският завоевател Тимур Ланг на 69-годишна възраст. Великият завоевател Тамерлан (Тимур). Той неочаквано се разболява в град Отрар (дн. Казахстан) на река Сър Даря, докато е в началото на похода към Китай начело на огромна армия. Тамерлан е създател на голяма държава със столица Самарканд, основател на династията на тимуридите, изиграл забележима роля в историята на Средна Азия и Кавказ.

Тамерлан е роден на 10 април 1336 г. в град Кеш (впоследствие наречен Шахризабз) в семейство на дребен земеделец. Момчето е наречено Тимур. Още в младостта си се изявява на политическата сцена като политическа и военна фигура. Започва възхода си на 24-годишна възраст от обикновен наемник при владетеля на Кеш, като само след година го наследява.

 Първите години на управление на голямата държава Тимур посвещава на установяването на ред в страната и сигурност на нейните граници. Има принос за усъвършенстване на националната държавна система, образование и култура, в общото развитие на държавата.

 Съдейства за строителството на монументални исторически сгради, особено в столицата Самарканд, много от които са оцелели и до сега. Надписът на вратата на двореца на Тамерлан „Ак Сарай” в Шахризабзе гласи: „Ако вие се съмнявате в нашето могъщество, погледнете нашите постройки”. Внушителната архитектура е насочена да демонстрира величието на империята.

 Тимур е велик военоначалник и силен стратег, успешно управляващ огромната империя. Той е мъдър политик: в отношението му към религията се вижда политически разчет, насочен към приятелски отношения с лидерите на различни религии. Тимур е вмъкнат лично по заповед на Сталин в учебниците в Русия, за да дава пример за пълководец и победител, и да се използва за идеологически цели сред мюсюлманското население в Средна Азия, където е почитан като светец и е знайно, че съветника му е бил от потомците на Мохамед.

 Един от най-големите противници на Тимур е друг монголски владетел, потомък на Чингис хан, Тохтамъш. След като пристига в двора на Тимур като бежанец, Тохтамъш става едновременно владетел на Източен Кипчак и на Златната орда. Тогава той започва борба срещу Тимур за Хива и Азербайджан. Въпреки това Тимур помага на Тихтамиш срещу руснаците и през 1382 г. Тохтамъш напада Московското княжество, като изгаря Москва. Но руската журналистика не споменава, че след изгарянето на Москва от Тохтамъш, в кризата избират българина Киприян за патриарх на Москва (на вторите избори - първите са били нагласени от руснаците да не спечели Киприян) и в отчаянието си го слагат и главнокомадващ на постната войска на княжеството Москва. В момента, когато самият Тимур вече настъпва към стените на града. За това руснаците ще мълчат, защото не им отърва да посочат, че московският патриарх е от български произход. И те си "ситуират" историята според каквото им трябва.

И точно тогава Тимур и Киприян се срещат, разговарят, обсъждат нещо на никому неизяснен общ език и Тимур оттегля войските от стените на Москва. Киприян може би му е казал как е паднало Търново под ударите на Баязид Ялдъръм и защо той е изгнаник/бежанец в Москва. Историята нищо няма да каже за това. След смъртта си и Киприян и Тимур са канонизирани - единият като християнски, другият - мюсюлмански светци.

 Няколко години след тази странна среща Тимур достига Мала Азия, и на запад се сблъсква с разширяващата се на изток държава на османския владетел Баязид I, покорител на България.  Който Тимур вече знае. Двете страни скоро влизат в конфликт, като през лятото на 1400 г. През пролетта на 1402 г. Тимур потегля от Карабах към Ерзинджан, превземайки крепостта Кемах. Оттам той се насочва към Анкара, където изчаква основната армия на Баязид, с която влиза в решителна битка на 28 юли 1402 г. Османската армия претърпява тежко поражение, като самият султан Баязид и малолетният му син Мехмед са пленени.

 Държал е Баязид в клетка в период от 1 година за забавление, карал е любимата му жена Оливера Лазаревич да сервира гола вечеря на Тимур под погледа на Баязид, а като е трябвало да се качва на кона си, Тимур е карал да вадят Баязид от клетката и да го слагат като стъпало до коня, за да се качи Тимур. След една година в плен Баязид умира от инфаркт, а Тимур връща Оливера и детето в Сърбия - на баща и.

Разгромът на султан Баязид I в Анкарската битка прекъсва периода на разрастване на османските владения. Тимур разграбва западните части на Мала Азия, сломявайки съпротивата на Баязидовия син Сюлейман Челеби и други местни турски владетели, прогонва от Смирна хоспиталиерите, след което през 1403 г. се оттегля на изток към основните си владения.

 През 1404 г. Тимур организира поход в Китай. Събира голяма двестахилядна армия, с която тръгва на поход на 27 ноември 1404 г. През януари 1405 г. е в град Отрар.

Тимур е считан за национален герой в Узбекистан. Паметникът му в Ташкент сега се намира на мястото, където в социалистическите години се е издигала статуята на Маркс. Считан е и за неприкосновен за оскверняване, след като точно след отваряне на гробницата му през 1941 година от НКВД по разпореждане на Сталин, германците нахлуват в СССР. Хитлер също е следял отварянето на гробницата.

И какво е общото между двамата починали на днешният ден? Левски и Тимур Ланг? Децата знаят ли? Знаят ли децата български кой е бил Киприян Българина и къде се е "ситуирал" след като Баязид Ялдъръм е разграбил и унищожил Търново?

Знаем ли колко събития и хора са се наплели, за да се случи и турското робство, което реално ни прави мюсюлманска колония, и независимостта от това робство, след което Западните държави колонизатори на останалите континенти ни се присмиват, че сме прости, балканци, неграмотни, мургави, некултурни и правят войни за тяхна изгода вече сто години на владените преди от мюсюлмани балкански земи? А сега са недоволни, че същата източна Европа дива и балкански неразбираема за тях намира начин да не "интегрира бежанците", защото знае нещо за мюсюлманите и шериата (а и за джихада, ако бъдем точни какво е правил Баязид преди Тимур да го използва за стъпало за качване на коня си). Това историята кога ще ни научи. Или ще ни ситуира пак някъде на върха, който е връх на планината (неясно коя) и ще ни държи там, докато не започнем да повтаряме това, което трябва според онези, които не знаят какво е България, къде е, и там че имало Левски, Тимур, Баязид, Киприян, Иван Шишман, Иван Асен, Косово, Сребреница, Гостивар и Батак и .... абе разни неситуирани на върха на неизвестната планина.

Нужно ли е като руснаците (както разчитали на мощите на Тимур за решаване изхода на втората световна война) и ние да почнем да разчитаме на духове, за да  ни бъде като българи , култура и ген? Боговете да закрилят починалите на днешният ден. За които ня трябва да знаем.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 259289
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930