Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2013 11:51 - Какво беше договорено за България за 2014 - 2020 и къде е грешката в цифрите 2
Автор: gslavova Категория: Бизнес   
Прочетен: 1283 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.02.2013 12:08


Да попресмятаме за еврофондовете с аритметиката на премиера и да видим сравнено с реалните цифри, къде ни лъжат и къде нещо сметките не са много пропагандни!  
 
Премиера днес пресметна, че за всяко евро, внесено в Европейския съюз, България ще получи повече от 5 евро. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който представя Доклад за приоритетите на България по време на Кипърското председателство на Съвета на ЕС (юли - декември 2012 г.) и по време на Ирландското председателство на Съвета на ЕС (януари - юни 2013 г.).

 "Всяко евро внесено в ЕС" представлява вноската ни в бюджета според нивото на БВП на страната ни. Ако аритметиката на Борисов е вярна, можем така да изчислим каква е в момента вноската ни в ЕС (ерго - нивото на БВП на България). Разделяме първо неговата цифра на договорените пари за Структурни и кохезионни фондове на 2 (да получим колко евра са приблизително) и после тези ги делим на 5 (нали 5 евро получаваме горница от ЕС). Получаваме 1.5 милиарда евро. Това трябва да ни е вноската в ЕС. През 2009 година вноската ни като абсолютна сума за ЕС (дговорено е това да са 1.72% от БВП - договорено при присъединяването ни) е била 589 милиона евро. Т.е. ние доста трябва да сме скочили на БВП от 2009 до 2013. Браво. Три пъти се е увеличило по време на криза, та и вноската ни така е нарастнала! Или тук нещо послъгват?

 


Реално БВП на България стагнира за трета поредна година през 2012 г. - на пръв поглед имаме ръстове с 0,4% за 2010 г., 1,7% за 2011 г. и 0,5% за 2012 г. (по данни за деветмесечието), но всяко повишение под 3% не подкрепя заетостта. Което означава, че в Брюксел сме дали измислени прогнози за растеж до 2020 и на базата на тези прогнози сме си поискали парите за следващият период! Т.е. очаква ни троен растеж на БВП. От което обаче парите за България в реални цифри на практика не се увеличават, а даже - намаляват!

 

„Въпреки сериозните предизвикателства на последното заседание на Европейския съвет постигнахме политическо решение. За България резултатът е добър - страната ни ще получи над 15,4 млрд. лв. въпреки намаляването на общия бюджет на ЕС", посочи той.

Е - предният период за Структурни и кохезионен фондове трябваше да получим 16,03 милиарда лева. Не ми изглежда като увеличение, сравнено със споменатата цифра, ама щом премиера казва. Е - от тези милиарди пък сме успели да усвоим само около 30% до момента. Т.е - те реално и толкова не са като реално влезли пари в бюджета, ама сега това са подробности, нали?
  

„България ще получи повече средства за директните плащания. За извеждане на ядрени блокове от АЕЦ „Козлодуй" страната ни ще получи 260 млн. евро, което е със 75 млн. евро повече от първоначалното предложение от ЕС", изтъкна премиерът и допълни, че България е една от малкото държави, които ще получат повече средства по Кохезионната политика.

За затварянето на Игналина, Литва получава 400 милиона евро. А за кохезионна политика, при всеобщото намаление (и то - драстично на парите) как така България се оказа с непропорционално по-висок дял от останалите страни? Да не би да е включено и изграждане на ЖП инфраструктура (за компания, която ще се преватизира поради това, че бодро бе докарана след повече от 100 години съществуване до фалит?). Интересно е да видим подробности по това твърдение. 

 

 При Ирландското председателство на Европейския съюз ще продължим активно да участваме в преговорния процес за присъединяване на нови държави. Ще продължим да работим активно за решения, свързани с присъединяването на България и Румъния към Шенген, каза премиерът.


Разходихме ли средствата от пред-присъединителните фондове по мерките за Шенген, че там бяхме нещо доста зле и спасявахме на пожар? Или тези пари бяха върнати в ЕС  по процедура за de-commitment. А по инициативите за сигурност защо години наред не кандидатстваме? Там последно по време на тройната коалиция имахме някакви проекти ... с неизвестен край обаче! Активно съдействаме, няма две мнения.

 

 

„Ирландия извежда на преден план в своето председателство три ключови области - устойчиво възстановяване, ориентирано към хората, растеж и заетост. Акцентира се върху мерки към малките и средните предприятия. Целта е насърчаване на търговията и създаване на нови пазари", посочи Борисов.

Хубаво е да се каже. Ще го очакваме.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 259311
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930