Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2013 10:47 - Корупцията е ахилесовата пета на България
Автор: gslavova Категория: Политика   
Прочетен: 932 Коментари: 0 Гласове:
1



... заяви проф. Стив Ханке в интервюто си пред Българското национално радио (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5416511). Той посочва корупцията и действията на съдебната система като факторите, които държат инвеститорите настрана от навлизане в българската икономика.

Защо ""бащата на валутния"" борд се обръща към коментар на тема, като съдебната система, която по структура е автономна от банковата система, за която вече той е работил.

Защото спецификата на това, което той е направил с въвеждане на валутния борд (т.е. утвърждаване на строга система от регулации в банковата система, след веселият период на дерегулациите, кредитните милионери и други мизерии, които преди валутния борд се струпаха на главите на българите от ""бащите на сивата икономика""!) сега се наблюдава в съдебната ситема.

Брюксел ежегодно, в докладите си по механизма за мониторинг подчетрава факти, които могат да се обобщят просто като ""нарастваща степен на дерегулация в съдебната система"". По думите на един приятел ""съдебната система в България не зависи от никакви закони - даже се съмнявам,дали и закона за земното притегляне важи за нея"".

Тази политика на дерегулации обаче ще доведе икономиката на страната до проблеми, сравними с тези довели до налагането на валутен борд през 90-те. 

Все пак трябва да се обърне внимание на факта, че шефа на ОЛАФ пристигна лично да провери защо дела за едно и също деяние в Германия завършват с осъдителна присъда, а в България - с оправдателна. Съдът по правата на човека в Страсбург вече извежда типови решения за страната ни, защото някои нарушения на човешките права в присъдите на българския съд се повтарят по стотици пъти. Стив Ханке предупреждава за драстичното намаляване на потока от качествени инвеститори към страната ни. 

Какво още трябва да се случи, че да се въведе ""валутен борд"" и в тази система? Може би спиране на фондовете, за които сме се хванали като спасителна сламка?

Истината обаче е, че системата на съда в момента няма ресурс да се промени. Освен, че няма ресурс, няма и визия изобщо как да стане. Съдебната система вече е нещо като последен и доста стабилен бастион на сивата икономика и дори в изкуството го показват нагледно (имаше там едни кадри от филм с часово заглавие, в които гледахме мили отношения между престъпници и магистрати).

Все пак едноседмичните и двуседмични специализации по чужбина (нищо че след това излизат в биографиите наравно с университетските образования), не помагат на висшите магистрати да мислят креативно и излязат от статуквото. И ...""съдебния валутен борд"" ако не си го направим сами, може да ни доведе до големи проблеми. Спомнете си последиците от зимата на 1997 и мислете какво може да е пролетта на 2013 или зимата на 2014, Или там когато се случи!



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gslavova
Категория: Бизнес
Прочетен: 259343
Постинги: 102
Коментари: 108
Гласове: 150
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930